Protocol violències sexuals en espais d'oci
El protocol s'ha treballat i desenvolupat amb perspectiva feminista i des d'un enfocament interseccional i inclusiu que atén a les diversitats de totes les persones que participen de la festa.
Al llarg del 2020 es van desenvolupar diferents eines que van permetre incorporar diferents visions i definir i constituir diversos espais de participació.
Per una banda, un grup motor format per tècniques de l'Ajuntament de Calaf i la mateixa regidora i per l'altra, una comissió participativa conformada per ciutadania i professionals del territori, on es va potenciar la participació de col·lectius i entitats, així com de persones sensibilitzades amb la temàtica. Aquestes van establir el marc teòric des del qual treballar (principis, límits i potencialitats) i les principals idees a desenvolupar en el pla d'acció, protocol i avaluació. Per dur-lo a terme, es va passar per diverses fases. La primera va ser la de contextualització, informació i sensibilització.
La següent fase va implicar el desenvolupament d'una diagnosi municipal i la tercera va estar marcada per la realització d'una formació en perspectiva de gènere, violències masclistes, violències sexuals i la LGBTI-fòbia amb agents clau. Tot seguit, va iniciar-se la fase d'elaboració del protocol i, finalment, la fase de validació i avaluació.
Sobre el contingut, en el protocol s'hi estableixen línies d'acció específiques que es situen en els sis àmbits d'acció en els que cal actuar per l'erradicació de la violència contra les dones: prevenció, sensibilització, detecció, atenció, recuperació i reparació. A més, també inclou un circuit específic que descriu els principis d'actuació a seguir pel que fa a l'atenció d'agressions en els espais d'oci.
Hi van participar diferents entitats com: Dones de vetlla, AFA Escola Alta Segarra, AFA INS Alexandre de Riquer, AEiG Alexandre de Riquer, La Polseguera, Xarxa de Nouvingudes, Futbol les Garrigues, Diables Alta Segarra, EFSAS, UE Calaf, Serveis Socials, SIAD Anoia. A més, també es va entrevistar a diferents persones, persones anònimes van omplir un qüestionari on-line i altres van participar a les sessions de formació i propostes.