La recollida selectiva del residu tèxtil ha augmentat un 39% a Calaf l'any 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l'entitat que en fa la gestió, Humana, que l'any passat va recuperar més de 18 tones de tèxtil usat per a donar-los una segona vida amb un benefici ambiental i social.
L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 18.362 kg l'any passat en comparació als 13.186 kg de l'exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un increment del 39,3%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar) es diposita en els contenidors situats a la via pública. La quantitat recuperada equival a 74.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35% reciclar.
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg, de mitjana. ot i això, els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. En aquest sentit, cal dir que la mitjana per habitant i any a Calaf per part dels contenidors d'Humana és de 5,10 kg.
S'ha de tenir en compte que la reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d'emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi fet per la Federació Humana People to People. Per tant, les més de 18 tones recuperades l'any passat a Calaf han evitat l'emissió de 112 tones de CO2. A aquest benefici ambiental, cal afegir-li el social com és la creació d'ocupació verda, ja que Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que obtenen es destinen a iniciatives socials.
Segons Àgata Soler-Roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya: “La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se'n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat, sinó a la fracció resta i, posteriorment, en un abocador o una incineradora”.