Calaf celebra la Festa de inauguració de la restauració del Campanar, un dels més alts de Catalunya

Dilluns, 12 de maig de 2025

El passat diumenge 11 de maig, Calaf va viure una jornada emotiva amb la celebració de la Festa del Campanar, un acte que va culminar amb la inauguració de la restauració del campanar de la Parròquia de Sant Jaume. L’esdeveniment va estar organitzat per la mateixa parròquia i la Comissió Marató del Campanar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calaf, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

La festa va començar amb una missa solemne a dos quarts de dotze del migdia, presidida per Mons. Romà Casanova i Casanova, bisbe de Vic. Tot seguit, va tenir lloc l’acte central: la inauguració oficial de la restauració del campanar, amb parlaments institucionals, repic de campanes, l’actuació de l’Escola Municipal de Música qui va oferir un concert que va precedir la projecció d’un vídeo resum de la campanya solidària Marató del Campanar, que va servir per recaptar fons per a la rehabilitació del monument. També va comptar amb la participació de diferents entitats culturals del municipi, com els Diables de Calaf, els Gegants de Calaf i l’esbart dansaire de l’associació cultural i educativa Calamanda.

La jornada va acabar amb un vermut popular organitzat per l’associació Anifalac, una ballada de sardanes i visites guiades al campanar.

Una restauració complexa per a un símbol del poble

Amb 57 metres d’alçada, el campanar de Calaf és el més alt de la comarca de l’Anoia i un dels cinc més alts de Catalunya. L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local, es trobava en un estat de deteriorament des del 2016, quan es van detectar despreniments i es va instal·lar una malla de protecció. Les obres de restauració van començar el 2022 i han suposat una inversió de 300.000 euros, executada en dues fases: primer, la rehabilitació de les façanes i contraforts de l’església; i durant el 2024, la intervenció directa al campanar.

El projecte va anar a càrrec de l’arquitecte Jordi Morros, qui durant va inauguració va remarcar la “complexitat tècnica” de l’actuació deguda a l’alçada i les característiques del campanar. Segons Morros, el deteriorament era comprensible per l’antiguitat de l’edifici i l’impacte del clima.

El campanar es va començar a construir l’any 1670 amb pedra sorrenca de Dusfort i va trigar 200 anys a completar-se. A l’interior, una escala de 225 graons permet arribar fins al capdamunt de la torre, que des de sempre ha estat un punt de referència per als calafins.

En paraules de l’alcaldessa, Montserrat Mases, “el campanar és el far de la Catalunya Central”, una icona que ara torna a lluir amb tot el seu esplendor gràcies a l’esforç compartit de les institucions i la ciutadania.

Precisament, una part important del finançament ha estat possible gràcies a la iniciativa popular Marató pel campanar, que ha aconseguit recaptar 30.000 euros. La seva coordinadora, Judit Viladric, en va destacar que “el campanar és un símbol i uneix tot el poble”.

També el rector de la parròquia, Enric Garcia, va subratllar l’emoció del moment: “Quan un poble s’ajunta i posa la seva millor versió, des del cor i des de la generositat, això mou muntanyes”.

Amb la restauració finalitzada, el campanar torna a ser no només una fita arquitectònica, sinó també un símbol viu de Calaf.

Darrera actualització: 12.05.2025 | 20:58