Margarida Casanovas Pampalona dona el fons documental de la família Çanou a l'Ajuntament de Calaf

Dimecres, 24 de novembre de 2021 a les 00:00
Conté quatre lligalls del S. XVII i XVIII.

Margarida Casanovas Pampalona ha donat de forma gratuïta al consistori municipal el fons documental de la Família Çanou, format per quatre lligalls del S. XVII i XVIII relatius a plets de la família.

La signatura del contracte de donació va tenir lloc el dilluns, 22 de novembre, a la Sala de Reunions d'Alcaldia de l'Ajuntament de Calaf. Les persones signants van ser: l'alcalde de Calaf, Jordi Badia Perea; la propietària dels documents, Margarida Casanovas Pampalona; l'arxiver municipal, Francesc Xavier Sànchez Climent; i la secretària interventora accidental, Núria València Peñuelas. L'acte de signatura també va comptar amb l'assistència de la Regidora de Cultura, Mercè Biosca Sugrañes.

Els quatre lligalls passaran a formar part del patrimoni municipal i es custodiaran a l'Arxiu Municipal de Calaf. Així mateix, després de procedir a la seva restauració i neteja, els documents es transcriuran per aprofundir en el seu contingut.

Fons de la família Çanou

El fons documental està format per quatre plets privats relacionats amb la família Çanou al voltant de diversos drets i possessions a Calaf. Són plets tant entre branques de la mateixa família Çanou com amb la col·legiata de Sant Jaume. Es tracta de 55 fulls impresos repartits en quatre lligalls, un escrit en català i els altres tres en castellà. Els documents daten de finals del S. XVII, 1718 i 1719.

Els quatre documents donats són els que figuren a continuació:

  • Discurs en fet per los coniuges Joseph Llobet, doctor en medecina y Emerenciana Llobet y Serra contra los coniuges Antoni Joan y Francisca Çanou y Agramunt'.
  • ‘Ana Çanou y Riu, viuda de Juan Çanou, ciudadano honrado de Barcelona y los tutores de los pupilos, hijos y herederos del dicho Juan Çanou. Se dà satisfacion á las dudas que se han propuesto en la Real Audiencia y sala del noble señor don Joseph de Alòs en el Pleyto que oy siguen contra el prior y comunidad de la Iglesia Colegiata de San Jayme de la villa de Calaf, obispado de Vique'.
  • 'Addicion a la respuesta a las dudas dades en la real sala del noble señor don Joseph de Alòs en el pleyto de Anna Çanou viuda de Juan Çanou o de sus herederos contra la comunidad de prior, canonigos y beneficiados de la Colegiata Iglesia de la villa de Calaf, como albaceas del testamento de la quondam Emerenciana Llobet y Serra'.
  • 'Addicion a la jurídica respuesta dada a las dudas propuestas en la real sala del noble señor don Joseph Alòs por Anna Çanou y Riu, viuda de Juan Çanou y Agramunt, y los tutores de los pupilos, hijos y herederos del dicho Juan, contra la comunidad de prior, canonigos y beneficiados de la Iglesia Colegiata de San Jayme de la villa de Calaf'.
Darrera actualització: 21.09.2023 | 13:03

Imatges