La família Moré Roca dona a l'Ajuntament de Calaf la documentació del mestre José Moré Sardà

Dilluns, 28 de febrer de 2022 a les 00:00
Entre aquesta, hi ha documents privats del mestre i de la Escuela Virgen del Pilar, així com material de la botiga del carrer del Born

Aquest mes de febrer, Josep Manel Moré Forn, en nom de la família Moré Roca, ha donat de forma gratuïta diferents béns propietat de la família que pertanyien al fons del mestre José Moré Sardà. 

Els diferents materials inclouen documentació privada del mestre i de la Escuela de la Virgen del Pilar, així com material de la botiga del carrer del Born, que era una jogueteria. 

La donació té l'objectiu de garantir-ne la seva conservació i accés públic. Per això, es custodiarà des de l'Arxiu Municipal qui efectuarà les taques de descripció per a facilitar-ne la identificació i localització. A més, també s'assumiran les despeses de conservació i, si s'escau, de restauració. 

Breu apunt biogràfic del mestre "Sardà" 

José Moré Sardà va néixer i viure a Mequinensa fins a la seva joventut. Amb l'esclat de la Guerra Civil l'any 1936, els anarquistes de la CNT-FAI van assassinar el seu pare. Per això, la seva mare - filla de Calaf - va tornar al poble i es va instal·lar a la casa de la família Sardà amb els seus tres fills.

Un cop establerts a Calaf, José Moré i Sardà va fer de mestre ajudat per la seva germana, ja que el municipi s'havia quedat sense l'Escola Vedruna perquè les germanes havien fugit. En acabar la guerra, va passar per la presó i va ser revisat i autoritzat per "Las Comisiones Depuradoras de Instrucción Pública" per continuar fent de mestre a les Escoles nacionals de Calonge ubicades a Dusfort.


A partir de l'any 51, és quan crea la seva pròpia escola privada: Escuela de la Virgen del Pilar, que era per a totes les edats i que cap als anys 60-70 es va especialitzar com a escola d'econòmiques.

Darrera actualització: 21.09.2023 | 13:04

Imatges