Els calafins coneixen el detall de la proposta de pressupost de l’Ajuntament de Calaf per al 2019

Dilluns, 12 de novembre de 2018 a les 00:00
La renovada Sala Felip va acollir la trentena de persones que va assistir a l'Alcalde Respon el passat diumenge 11 de novembre. Aquesta darrera sessió de l'any es va destinar a explicar els pressupostos de l'Ajuntament de Calaf que es portaran a ple dilluns 12 de novembre.

Montse Mases, regidora d'hisenda, promoció econòmica, comerç i turisme va desglossar les diferents partides d'ingressos, despeses, variacions i propostes més significatives de cara als pressupostos municipals de 2019. Sobretot, va destacar haver plantejat un pressupost social, inclusiu, amb projectes de poble, on tothom se senti representat. Incloent propostes que els mateixos ciutadans han fet arribar al grup municipal.

La regidora va dividir el pressupost en dues parts. Una amb les actuacions i despeses del dia a dia i una segona amb les inversions i l'import d'amortització de l'endeutament.

La primera part del pressupost, la referent a les despeses i actuacions municipals diàries (4.045.657,87 €) queda coberta en la seva totalitat amb els ingressos dels impostos directes municipals (IBI, ITVM, IAE, IVT) en els quals no hi ha variacions i s'han mantingut els 4.148.898,94€ d'ingrès.

L'excedent que queda (103.241,07 €), ajuda a pagar part de l'amortització de l'endeutament, que cada cop és inferior i permet recuperar capacitat d'inversió.

Per tal de justificar totes les despeses, la regidora va desglossar tots els punts començant per l'administració de Calaf. Va assenyalar que aquesta partida representa un 23,55% del total del pressupost municipal i que inclou despeses de personal, atencions protocol·làries, indemnitzacions, manteniment, despeses de serveis generals i un fons de contingència.

Administració general (23,55% del pressupost) 1.260.676,92 €

Seguidament, es van desglossar les despeses per àrees municipals.

Urbanisme (21,39% del pressupost) 1.145.328,55 €

Destinat principalment a inversió i arranjament de carrers, millora viària, personal de brigada i guàrdies municipals, compra vehicles, enllumenat públic, recollida de residus, neteja viària, manteniment del cementiri, jardineria municipal i Llei de Barris.

Educació (8,80% del pressupost) 471.135,95 €

S'incorpora dins d'aquesta partida el personal de la llar d'infants i l'escola de música, cursos d'accés a proves de grau mitjà i superior, despeses dels centres educatius, convenis amb entitats educatives i aportació a la biblioteca de l'Institut.

Promoció econòmica (8,66% del pressupost) 463.895,38 €

En aquest punt, la regidora, Montserrat Masses, va distingir dues parts. Un 75% de la promoció econòmica destinat a plans d'ocupació per a empresaris, el foment del treball a majors de 45 anys, subvencions per plans de garantia juvenil a les empreses, mòduls professionals, formació i propostes per emprenedors. I el 25% restant per accions de dinamització del comerç local, on s'inclou: la revista bi-anual dels comerciants, dinamització comercial al nadal, curs d'aparadorisme, programa barris antics, fires temàtiques, senyalització del patrimoni i continuïtat del museu de les botigues de la plaça gran.

Serveis socials (3.53% del pressupost) 189.163,83 €

Destinat bàsicament a l'aportació a l'Esplai de la Gent Gran, gestió de la casa Gimferrer, ajuts a les famílies per temes de suficiència energètica o alimentària, atenció a l'educació, serveis socials, transport adaptat i el conveni amb APINES.

Cultura (3,28% del pressupost) 175.888 €

Es va destacar la partida de 60.000 euros destinada als pressupostos participatius, projectes com les beques culturals, la nit de l'esport i la cultura, la commemoració de la memòria democràtica de Calaf com a poble miner i joventut.

Festes (3,21% del pressupost) 171.924,26 €

La partida destinada a festes popular, mantindrà les festes habituals de la vila: cavalcada de Reis, Sta. Calamanda, la festa del Pellofa, Pasqua, Aplec de Sant Sebastià, Arrela't, Revetlla de Sant Joan i Festa Major. Incorporant dins d'aquesta partida les subvencions a entitats que col·laboren amb l'organització de la Festa del Pellofa i el Festival de la Música Popular i Tradicional de Calaf.

Esports (2,65% del pressupost) 141.860,00 €

La partida es destinarà bàsicament a la reparació, manteniment i gestió dels equipaments esportius com la piscina, poliesportiu, camp de futbol, etc. També s'inclou al pressupost projectes com les beques esportives i la participació en la Nit de l'Esport i la Cultura.

Comunicació (0,49% del pressupost) 25.985 €

Destaquen les col·laboracions a les entitats amb el disseny, edició i repartiment de cartells, fulletons informatius municipals i l'edició i repartiment de l'Altiplà de Calaf.

Pel que fa a la segona part del pressupost proposada per la regidora, hi podem trobar les inversions previstes per 2019 (906.960,53 €) i el retorn de préstecs (401.682,15 €).

Atès que la Llei de Barris s'allarga fins a final de 2019, es proposa la millora del carrer del Carme per tal de donar continuïtat a tot el projecte de dinamització del casc antic, subvencionat amb un 75% del cost total (459.000 €).

Dins de la Llei de Barris també es contemplen (150.000 €) per obres de millores d'habitatges del casc antic, ja que per fomentar-lo cal evitar que els habitatges caiguin.

Per d'altra banda, també es vol invertir en l'arranjament dels carrers Isidre Vilaró i de les Colònies, ja que es troben molt mal mesos i cal fer-hi actuacions.

D'altres inversions serien: la cobertura de la Sala d'Actes, Etap d'Enfesta fins a Calaf, 10% del cost de la primera etapa de la travessera, punt de càrrega de vehicle elèctric, horts urbans i participació ciutadana, comprar i obres "Ferrer de Tall" per ampliar el projecte de les botigues museïtzades, senyalització de patrimoni, carpes.

En concepte de deute, es destaca l'amortització de 401.682,15 € i la intenció de rebaixar el deute a un 35,31% a finals de 2019.

 

 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:40

Imatges