L’economista Gerard Padró aposta per l’educació i per la redistribució a l’hora de superar la crisi en el mercat laboral

Dimecres, 29 d'abril de 2015 a les 00:00
Tecnificació i globalització. Aquests conceptes són els que caracteritzen la nostra economia en aquests moments i encara ho faran més de cara al futur segons el Dr. Gerard Padró, el professor calafí que va pronunciar divendres passat la darrera de les conferències del Mil·lenari. 

Davant d'una sala de fusta plena de gom a gom, Padró va impartir una amena i didàctica classe d'economia i va analitzar algunes de les causes de la crisi en el mercat laboral, alhora que va donar algunes idees per tal de posar-hi solució.

Segons el professor de la London School of Economics, la baixada dels salaris i l'increment de la desigualtat demostren que alguna cosa està passant amb els treballadors a Occident, cosa que s'explica bàsicament per la globalització —els béns de producció s'han traslladat cap a països amb mà d'obra més barata— i per la tecnificació —les màquines cada vegada poden realitzar tasques més completes. Gerard Padró va parlar dels indiscutibles avantatges d'aquests fenòmens però també de les conseqüències negatives que tenen per a determinats col·lectius.

Educació i redistribució
Però, lluny d'un discurs pessimista, va afirmar que la societat el que ha de fer és adaptar-se a aquest nou entorn, cosa que passa per donar prioritat absoluta a l'educació i a la formació. “L'educació hauria de ser la nostra obsessió”, va afirmar, “hem de donar a les persones les eines perquè puguin treballar en aquest món globalitzat i tecnificat”. Com a exemple, va fer referència al canvi que va suposar la revolució industrial, que va universalitzar l'educació bàsica perquè els camperols poguessin reconvertir-se en proletariat. Pel que fa a la creixent desigualtat social el professor va dir que s'hauria d'apostar per la redistribució, és a dir, suplementar els salaris dels treballadors menys qualificats que, per les seves capacitats o especialització, tinguin més difícil assolir un sou  just en aquest nou escenari. Per fer possible aquesta redistribució, cal que tota la societat s'hi impliqui, cosa que passa per assumir que els impostos hauran de pujar i que les polítiques de despesa pública hauran de canviar.

Catalunya viable
En finalitzar la xerrada, una de les preguntes dels assistents va fer referència a la independència de Catalunya. Com a membre del Col·lectiu Wilson, Gerard Padró va afirmar que una Catalunya independent és econòmicament viable. Ara bé, també va recordar que llavors serà a les mans dels catalans decidir quina economia i quin país tindrem: “I és que la despesa pública d'un país és tan eficient com la seva societat vol que sigui”, va apuntar.

La conferència va acabar-se amb una actuació musical a càrrec dels Amics d'Ucraïna i Calaf —que van interpretar, entre d'altres peces, la “Metradansa calafina”— i amb un aperitiu per als assistents.
 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:16

Imatges