La Mancomunitat de l’Alta Segarra organitza la caminada popular que recorre les mines de la zona

Dimarts, 7 de març de 2017 a les 00:00
La iniciativa tindrà lloc el diumenge 26 de març i recorrerà les principals mines que havien funcionat al territori

El pròxim diumenge, 26 de març, tindrà lloc una caminada popular anomenada ‘Alta Segarra: comarca minera'. L'organitza la Mancomunitat de l'Alta Segarra i té com a objectiu recórrer les mines de carbó lignit que van funcionar durant els segles XIX i XX. El punt de sortida i arribada serà la plaça dels Arbres de Calaf a les 9.00 hores i es recorreran 12,5 quilòmetres en unes quatre hores amb un desnivell acumulat de 205 metres. La caminada és gratuïta però cal inscriure's al punt d'informació de Calaf abans del 20 de març.

 

En total es visitaran 7 mines situades als termes de Calaf i Calonge de Segarra. La ruta sortirà de Calaf en direcció a la Fortesa i un cop allà s'anirà per un camí ample que portarà a un trencall on es podrà observar la primera mina. Pocs metres més endavant la ruta es desviarà cap a un camp on es podrà veure l'entrada de la segona mina. Es tornarà enrere per agafar el mateix camí i així endinsar-se al bosc on es podran observar el respirador d'una mina i l'entrada d'unes altres tres. Es pujarà una pendent força pronunciada per passar per l'última mina i un cop vista es començarà el camí de tornada a Calaf.

 

Apunt històric

L'explotació minera a la conca de Calaf té el seu origen a mitjans de segle XIX amb les necessitats de carbó per el desenvolupament de les indústries catalanes que anaven incorporant el vapor com a font d'energia. Els pocs recursos, la poca qualitat del carbó i la incorporació d'altres fonts alternatives com el petroli, l'electricitat o el gas, però, van fer que s'anessin tancant les mines progressives fins l'última, anomenada Roca i Torra que va tancar el 1994.

 

 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:32